Vid virusinfektion brukar den läka ut av sig självt inom en vecka. Är  den bakteriell kan det behövas antibiotika för att bli frisk. Vid besvär  med feber och värk kan man lindra med vanliga receptfria läkemedel som  finns på apoteket. Har man besvär med att svälja brukar det vara lättare  med kalla drycker som bedövar lite.

Alla vet vi att det kan göra riktigt ont när man har ont i halsen. Oftast finns det inte mycket man kan göra mer än att och låta det läka ut av sig själv. Men under tiden som man har värken så finns de små knep för att lindra besvären.

På apoteket finns det ett flertal receptfria tabletter som har en lindrande och bedövande effekt på halsont. Zyx, Bafucin, Strepils, Senega och Mucoangin är namnen på några tabletter som verkar lindrande och ger ökad salivbildning som också kan underlätta värken. Var noga med att följa bruksanvisningen över hur ofta man bör äta halstabletterna. Du blir inte mera hjälpt utav att överdosera.

Andra bra huskurer som hjälper många är att gurgla med koksaltlösning, äta glass, dricka varma drycker som mjölk och te. Honungsvatten eller vatten som har kokats med ingefära sägs också kunna lindra halsont.

Förebygga halsont

Man kan förebygga halsont genom att använda rösten på ett snällt sätt, undvik att skrika, det anstränger stämbanden väldigt mycket. Jobba med att stärka ditt immunförsvar genom att äta nyttigt, träna och få tillräckligt med sömn. Var alltid noga med handhygien, många virus förs över genom handkontakt.  Undvik rökning, det försvagar slemhinnorna i svalget och man drar då lättare på sig infektioner.